Om at spise på italiensk

Italienernes spisevaner er anderledes end danskernes. De har en stolt madkultur og de går op i deres madlavning med liv og sjæl. Naturligvis er der store regionale forskelle fra nord til syd og fra familie til familie men deres traditioner omkring selve måltidet har meget til fælles. I det følgende vil vi gerne dele nogle af de uskrevne regler om at spise på italiensk – som en rigtig italiener 🙂

Brødet som ofte kommer på bordet mens man venter på maden er det ikke meningen, at man skal spise sig mæt i. Det er meningen, at man skal bruge dette brød til at suge den sidste sauce op fra tallerkenen efter, at retten er spist. “Scarpetta” kalder italienerne det – en lille sko betyder det, og nok fordi at brødet får facon af en sko når det trykkes mod tallerkenen.

Pasta og risotto. Helt traditionelt består en italiensk menu af fire dele: antipasti, primi, secondi og dolci. Her i Danmark er vi kun vant til tre dele: forret, hovedret og dessert. Vi er vant til at spise meget sammensatte retter, hvor kylhydraterne blot er et tilbehør til kødet. I Italien er primi = pastaretter & risotto og secondi = kød, fugl eller fisk. Så i Italien er kulhydraterne altså en ret for sig selv. Pasta og risotto er i en italieners øjne så vigtige, at de ikke bare skal være et tilbehør til noget andet. Derfor serveres kødretter som oftest med næsten kun kød på tallerkenen – og måske en enkelt lille grøntsag. Enkelte undtagelser findes naturligvis – fx Ossobuco alla Milanese, hvor kalveskank serveres sammen med en safran-risotto.

Spaghetti eller…? I Italien findes der mere end 200 forskellige pastatyper – som passer til hver sin sauce. Det er nemlig meget forskelligt, hvordan de forskellige pastatyper (faconer) samler saucerne op. Når vi her i Danmark spiser spaghetti og kødsauce så er det faktisk ret forkert. For til “kødsauce”, altså ragù, skal der spises en bredere pastatype, nemlig tagliatelle.

Kaffetraditioner findes der mange af. Men hvis der kun skal nævnes én enkelt så må det være denne: bestil aldrig en cappuccino efter maden. I Italien drikker man cappuccino om morgenen. Efter maden er espresso det eneste rigtige – eventuelt med et par dråber mælk, altså en caffé macchiato. Og nu hvor vi er ved kaffen så vil en italiener heller aldrig drikke sin kaffe sammen med desserten. Espresso anses for at fremskynde fordøjelsen og derfor skal den drikkes til allersidst.

Giv dig tid til at nyde. I Italien er der én ting som er vigtigere end maden – og det er dem som du spiser den sammen med. Familie, gode venner – kære og nære. Jo længere tid måltidet varer jo bedre. Så læn dig blot tilbage, spis og nyd.